WordPress website: Antwoorden op 13 vragen

Wilje Online ontwerpt en ontwikkelt snelle, krachtige en slimme websites en applicaties voor veel soorten ondernemingen, bedrijven en stichtingen. Deze websites worden gebouwd met het CMS WordPress. Maar wat is een WordPress website precies? Voor wie is het? En hoe gebruik je het? In deze blog vertellen we jou alles wat je moet weten over WordPress-websites. 

1. Wat is WordPress website en hoe is het begonnen?

Met een chique noemen we WordPress een CMS. Dat staat voor Content Management Systeem. Hiermee kun je een website bouwen en onderhouden. Het is ooit begonnen als een blog-systeem. Hierdoor konden mensen zelf een website maken om bijvoorbeeld te starten met een blog. Het liet dan vooral de laatst gepubliceerde blogs zien. Verder was het CMS simpel en vooral makkelijk te gebruiken. Maar vandaag kun je heel veel meer met een WordPress-website. Daarover verder in het artikel meer.

 

2. Wat is een CMS?

We zeiden net al: WordPress is een CMS. Dit is het systeem dat achter jouw website ‘hangt’. Hierdoor kun je eenvoudig je website beheren. Denk aan berichten plaatsen, een foto vervangen of het aanpassen van de agenda. Doordat een contentmanagementsysteem het eenvoudiger maakt om dingen aan te passen, hoef je tegenwoordig geen kennis meer te hebben van HTML. Hiermee werd vroeger namelijk een website gebouwd. HTML is codetaal waarmee je bepaalde zaken in een website kon bouwen. Laat je bijvoorbeeld een WordPress website in Zwolle bouwen? Dan kun je daar straks zelf aan de achterkant bijvoorbeeld tekst toevoegen, reviews inzetten of foto’s veranderen. Makkelijk en zonder te veel rompslomp.

 

3. Waar staat een WordPress website bekend om?

Een website van WordPress bestaat al jaar en dag bekend om de gebruiksvriendelijkheid en de flexibiliteit. Het is dan ook niet gek dat ruim 35% van de websites die er zijn ter wereld een WordPress-websites zijn. Maar daarnaast zijn er nog meer voordelen aan een WordPress-website. Zo werk je automatisch aan je online vindbaarheid. Hierdoor word je beter gevonden via zoekmachines, zoals Google. Zoals we net al zeiden: het is een gebruiksvriendelijk CMS. Hierdoor kun je elk formaat website laten bouwen. Denk bijvoorbeeld aan een flinke webshop met duizenden producten. Hierdoor is het perfect schaalbaar en flexibel.

Wilje Online kan je helpen bij het ontwikkelen van een website die past bij jouw wensen en vragen. Neem hiervoor vrijblijvend contact met ons op!

 

4. Voor wie is WordPress?

WordPress is écht voor iedereen. Dat komt omdat er dus zoveel mogelijk is binnen het CMS. Natuurlijk kan niet iedereen even goed overweg met bijvoorbeeld het installeren van ingewikkelde plugins. Hierdoor kun je ervoor kiezen om het bouwen uit te laten besteden. Zo weet je zeker dat alles straks goed staat. Maar, zoals we eerder al zeiden, je kunt dan wel als de website klaar is zelf uit de voeten met bijvoorbeeld teksten aanpassen of een blog plaatsen. 

 

% van alle websites % CMS marktaandeel
WordPress 37 63
Joomla 2.6 4.6
Drupal 1.7 3.0
Squarespace 1.5 2.7
Wix 1.3 2.3

 

Deze tabel toont welk percentage van alle websites WordPress gebruikt.
Het marktaandeel van WordPress steekt met kop en schouders boven de rest uit.

 

5. Waarom WordPress gebruiken?

Wij werken graag met WordPress omdat de mogelijkheden juist zo legio zijn. Maar er zijn meer voordelen. Zo is WordPress in de basis gratis. En daarnaast is het open-source. Dit houdt in dat er een groep ontwikkelaars kosteloos aan werkt en het kosteloos beschikbaar stelt. Wilje Online mag er daarom gratis mee werken. Het voordeel voor jou is, dat je flexibel bent in de keuze van de ontwikkelaar. Daarnaast blijft WordPress zich vernieuwen. Het is veilig, snel én gebruiksvriendelijk. Tel daar nog bij op dat het een flexibel en schaalbaar CMS is en je begrijpt: wij zijn fan! 

 

6. Wat kun je met WordPress?

De mogelijkheden van WordPress zijn eindeloos. Er zijn heel veel thema’s waaruit je kunt kiezen. Een thema is een verzameling van stijlelementen waardoor je website straks een bepaalde look krijgt. Ze noemen dit ook wel het ‘jasje’ van je website.

Daarnaast zijn er ook heel veel plugins waarmee je kunt werken. Een plugin is een extra functie aan je website. Bijvoorbeeld de Yoast SEO-plugin is een hele bekende. Hiermee kun je hoger in Google terecht komen. Je kunt het zien als een soort kleine stukjes software waarmee je de functionaliteit van jouw WordPress website kunt uitbreiden.

Als laatste heeft WordPress de Gutenberg builder gelanceerd. Na een turbulente start zijn de kinderziektes er uit en begint Gutenberg volwassen te worden. Deze Gutenberg builder gebruiken wij om jou flexibel je website te laten bouwen. Het grote voordeel is dat jij en wij daarmee niet afhankelijk zijn van externe ontwikkelaars. Builders zoals de Beaver Builder, Fusion Builder of Elementor gebruiken wij daarom niet of nauwelijks.

Met deze drie onderdelen: thema’s, plugins en de Gutenberg builder, kunnen wij jouw website bouwen. Zin om een nieuwe website voor jouw bedrijf te ontwikkelen? Het team van Wilje Online denkt graag met je mee. Je kunt ons een bericht sturen.

 

7. Hoe kom je in het WordPress CMS?

Het CMS wordt ook wel backend genoemd, of de achterkant van je website. Dit is namelijk de plek waar alles wordt geïnstalleerd van jouw nieuwe website, er wordt hier ‘gebouwd’ aan de website. Zodra de website af is, is dit ook de plek waar je eventuele aanpassingen kunt doen. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een blog of het bijwerken van de agenda. Als je straks zelf in jouw spiksplinternieuwe website aan de slag wilt, zal je dus in het CMS van je WordPress-website moeten komen.

Vaak kom je in jouw eigen website door middel van: https://jouwwebsite.nl/wp-admin of /wp-login. Maar bij Wilje Online gebruiken wij hiervoor altijd een verborgen link. Dat betekent dat jij de link weet, maar bijvoorbeeld hackers niet. Zo is de link /wp-admin vaak doelwit van hackers. Om dit te voorkomen gebruiken wij een verborgen link.

Verder heb je alleen inloggegevens nodig, zoals een e-mailadres of een naam en een wachtwoord. Ben jij jouw inloggegevens vergeten en heb je een website die is ontworpen en gelanceerd door Wilje Online? Neem dan even contact met ons op.

 

8. Wat is het WordPress Dashboard?

Zodra je bent ingelogd in het CMS kom je terecht in het Dashboard van jouw WordPress-website. Dit is de plek waar je in één oogopslag kunt zien hoe het met jouw website gaat. Je ziet bijvoorbeeld hoeveel pagina’s er op je website staan en hoeveel berichten er zijn geplaatst. Ook kun je zien of er bijvoorbeeld reacties zijn neergezet onder een blog bericht. Of dat je webshop nieuwe bestellingen heeft.

In het menu aan de linkerkant is de beheerdersomgeving. Het kan zijn dat jij niet alle rechten hebt. Bijvoorbeeld omdat je niet per ongeluk het thema van je website wilt veranderen. Als dit gebeurt, kan het namelijk een flinke uitdaging zijn om alles weer goed te zetten. Om dit te voorkomen geven we jou het liefst niet álle rechten, maar wel de belangrijkste rechten. Zoals bijvoorbeeld het plaatsen van berichten, foto’s en andere media toevoegen of bewerken en het reageren op reacties.

 

9. Heb ik speciale WordPress hosting nodig?

Om een WordPress website te hosten, heb je een domeinnaam (in ons geval is dat Wiljeonline.nl) en webhosting nodig. Webhosting is in de meest simpele uitleg ruimte op een computer die op het internet is aangesloten. Dus als jij je website bij Wilje Online laat hosten, zorgen wij voor de registratie van je domeinnaam en regelen we de webhosting voor jou.

Je hebt geen speciale WordPress-hosting nodig, maar het kan wel helpen. Onze servers zijn ingericht om alleen WordPress websites te hosten. Daardoor kunnen wij een stukje snelheid, kwaliteit en veiligheid garanderen.

WordPress website hosting nodig? Of wil je meer informatie?
Neem vrijblijvend contact met ons op. 

10. Is een WordPress website veilig genoeg? 

Naast de WordPress ontzettend populair is, is het ook een van de veiligste CMS-systemen ter wereld om te gebruiken. Het is niet zo groot geworden door zich niet op veiligheid te focussen. Door haar populariteit kan het platform ook doelwit worden van bijvoorbeeld cyber criminaliteit en een gewild doelwit van hackers. Dit zou je kunnen afschrikken, maar dat is helemaal niet nodig. Van meerdere kanten kun je jouw WordPress-website beschermen.

 Allereerst zorgt WordPress er natuurlijk voor dat de website zo veilig mogelijk te gebruiken is. Dit doen ze door regelmatig updates uit te brengen, waardoor zwakheden en kinderziektes eruit worden gepikt. En dat doet het beveilingsteam van WordPress erg goed. Er worden snel updates voor problemen doorgevoerd, en de beveilingsupdates goed toegepast. Hieruit kun je concluderen dat WordPress er alles aan doet om haar gebruikers veiligheid te bieden. 

Daarnaast zorgt het team van Wilje Online ook voor een aantal belangrijke veiligheidsmaatregelen. Om jouw website en de data die daarop staat zo goed mogelijk te beschermen. We doen dit bijvoorbeeld door gebruik te maken van security plugins. En we raden je aan om geen simpel wachtwoord te gebruiken. Hierdoor ben jij niet alleen beter beschermd, maar ook jouw websitebezoekers. 

Hosting is ook belangrijk. Daarnaast snijden we geen bochten af als het gaat om de keuze voor goede hosting. Een veilige, robuuste infrastructuur met garanties op het gebied van databeveiliging is wat ons betreft vanzelfsprekend. Wij hosten onze websites in datacentra met ISO/IEC 27001 en NEN 7510 certificeringen. Dat geeft een stukje zekerheid.

Tot slot: Bij onze WordPress hosting krijg je standaard een onbeperkt aantal SSL certificaten. SSL kan je herkennen aan het slotje in de adresbalk van jouw webbrowser. Via SSL maken bezoekers veilig, anoniem en versleuteld gebruik van jouw website. Zo blijven persoonsgegevens en andere data veilig. Pro tip: Daar heb je geen VPN voor nodig.

 

 

11. Is WordPress gratis?

Zoals we eerder in dit artikel al zeiden: in de basis is WordPress gratis. Het is namelijk open source software. Je kunt er dus voor kiezen om WordPress volledig gratis te gebruiken. Maar er zijn hoe dan ook een aantal dingen waar je voor zult moeten betalen. Denk bijvoorbeeld aan een domeinnaam. Ook het hosten van je website zal geld kosten. Hosten houdt in dat jouw website in de lucht is en draaiende wordt gehouden. Je kunt gebruikmaken van gratis templates, widgets en plugins.

Dus zodra je meer wilt met je website zal je er toch voor moeten betalen. Is dat per sé erg? Wij geloven van niet. Een WordPress-website is namelijk een relatief goedkope oplossing wanneer je een nieuwe website voor je onderneming wilt. Het bouwen van een website is daarnaast wel vakwerk.

Wil je dat alles goed loopt en professioneel oogt, dan kun je ervoor kiezen om het bouwen van jouw WordPress-website te laten uitvoeren door Wilje Online. Benieuwd naar de mogelijkheden? Je kan ons altijd een berichtje doen!

 

12. Waarom betaal ik dan toch voor plugins en thema’s?

Veel thema’s en plugins kun je gratis gebruiken via WordPress. Vaak werken deze prima, maar dat is niet altijd voldoende. Zo loop je wellicht tegen updates aan. Doe je dit niet dan kan het zo zijn dat sommige plugins of thema-onderdelen niet meer goed functioneren. En daarmee werkt dus jouw website ook niet meer naar behoren. Betaalde versies krijgen updates, want dat is eigenlijk waar je voor betaald. Hierdoor kun je er meer van uitgaan dat de plugins die je hebt ook volledig functioneren.

Naast functionaliteit wil je ook dat jouw website snel blijft. Een snelle website is namelijk cruciaal als je bijvoorbeeld een webshop hebt. Maar ook voor je algehele website is de snelheid belangrijk. Laadt een website niet? Dan zijn je bezoekers voor je het weet weer weg. En bezoekers zijn klanten. Dus dat willen we niet. De snelheid van je website zit ook verstopt in je thema. Zo kan een betaald thema vaak sneller zijn dan een gratis thema.

Daarnaast heeft het ook met veiligheid te maken. Door gebruik te maken van gratis thema’s en plugins kán het zo zijn dat je iets op je website binnenhaalt wat je daar helemaal niet wilt hebben. Zoals een malware, kwaadaardige software, of spyware. Wellicht niet direct, maar als een maker stopt met het maken van updates wordt het een zwakke schakel binnen jouw website.

 

13. Hoe groot kan een WordPress website zijn?

De mogelijkheden voor een WordPress-website zijn eindeloos. Hierdoor kun je al jouw wensen en dromen vangen in een mooie website. Om je website goed te laten draaien, is het wel belangrijk dat je een hostingpakket kiest dat past bij de grote van jouw website. Zo heeft een kleine website vaak genoeg aan wat minder dataverkeer en schijfruimte. Voor middelgrote websites of kleine websites heb je wellicht meer dataverkeer dus ook een groter pakket nodig.

Wij geven je graag advies over het kiezen van het juiste pakket voor jouw website. Bij Wilje Online maken we namelijk gebruik van onze eigen hosting.

 

Over Wilje Online

Een nieuwe website ontwikkelen is niet alleen een mooie mijlpaal voor je onderneming. Het is ook een investering. Dat snappen we bij Wilje Online maar al te goed. Daarom werken we samen met jou aan het ontwikkelen van een nieuwe website. We hebben kennis van design én van WordPress. Deze combinatie van designers en WordPress-specialisten zorgt ervoor dat wij elke keer weer een unieke website ontwikkelen. Maatwerk, want geen enkele onderneming is hetzelfde!