10 tips voor zoekmachine-optimalisatie
Hebben we het over zoekmachine-optimalisatie dan hebben we het over SEO, Search Engine Optimization. Een gratis tool om hoger in Google terecht te komen. Het kost je –slechts- wat tijd om dit op te bouwen. In deze blog geven we je 10 tips om de koning van de zoekmachine-optimalisatie te worden!
In een eerdere blog schreven we al over het belang van SEO-blogs en zoekmachine-optimalisatie. SEO-blogs zijn duidelijk en helder geschreven informatieteksten op basis van een belangrijk zoekwoord. Nu is bloggen altijd een goed idee, omdat Google gek is op nieuwe content. Zet deze 10 tips over zoekmachine-optimalisatie in om, naast het bloggen, aan je vindbaarheid in Google te werken.
Tip 1: installeer en gebruik Google Analytics
Voor je begint met SEO (of SEA) download je Google Analytics en koppel je dit aan je website. Zo weet je straks hoeveel bezoekers op jouw website komen, waar zij vandaan komen en welke pagina’s ze bezoeken.
Tip 2: maak een overzichtelijke site-structuur
Een duidelijke structuur van je website vermeld je op je sitemap. Google neemt deze map mee in de ranking, maar er is meer. Je kunt namelijk je positie verbeteren door deze structuur in te dienen bij Google Search Console. Zoek iemand jou op in Google, dan verschijnen alle pagina’s. Weten welke pagina’s jij te zien krijgt? Typ dan in Google in: site:jouwdomeinnaam.nl.
Tip 3: schrijf een goede url en metagegevens
Het eerste dat Google rankt, zijn de url en metagegevens. Zorg er dus voor dat de belangrijkste zoektermen hierin worden verwerkt. En het liefst vooraan in de eerste zin.
Tip 4: schrijf interessante en relevante informatie
Het tijdperk van 1000 zoekwoorden op een witte pagina kopiëren ligt ver, heel ver, achterons. Google wil alleen relevante en interessante informatie aanbieden aan haar bezoekers. Dus schrijf dat mensen willen lezen. Interessant en relevant!
Tip 5: geef headers (H1) en tussenkopjes (H2)
Google maakt onderscheid in titels en tussenkopjes. Geef dat onderscheid dus duidelijk aan door gebruik te maken van H1 en H2.
Tip 6: geef afbeeldingen een beschrijving
Afbeeldingen worden door Google niet gelezen of toegevoegd aan je ranking. Maar door afbeeldingen een beschrijving met een zoekwoord mee te geven wel. Sla afbeeldingen opnieuw op en verwerk het zoekwoord hierin. Doen dus!
Tip 7: zorg voor relevante (interne) links
Link building, noemen we dat. Het zorgt ervoor dat je jouw belangrijkste pagina’s onderling met elkaar verbindt. Google vindt dat niet alleen prettig, ook je doelgroep. Die kan net zolang doorklikken totdat ‘ie alles over jouw onderneming en je werk weet.
Tip 8: installeer de WordPress SEO plugin van Yoast
Een handige tool, die je gratis downloadt in WordPress, is Yoast. Dit is een zoekmachine-optimalisatie tool. Yoast rankt je tekst en geeft je verbeterpunten mee. Klam je niet vast aan de groene, oranje en rode bolletjes, want dit is slechts een indicatie. Maar de tips maken je teksten wel inhoudelijk beter.
Tip 9: gebruik ankerteksten om intern door te linken
Ankerteksten zijn woorden in een tekst die samen een link vormen. Bijvoorbeeld: Deze blog gaat over het belang van een veilige website. Hiermee voorkom je zinnen als: je leest hier alles over…
Tip 10: stap uit je comfort zone en maak video’s
Youtube wordt ontzettend goed gerankt door Google. Door over zoekwoorden video’s te maken, creëer je content dat makkelijk te delen is via social media. En Google vindt je interessant.
Schrijf voor de lezer
Het allerbelangrijkste wat we je willen meegeven, is dat uiteindelijk alles wat je schrijft je lezer (en dus je doelgroep of die potentiële klant) moet dienen. Als dat je eerste prioriteit is, dan volgt Google vaak al snel.