Normaal gesproken zijn we best enthousiast als er een nieuwe versie van WordPress uit komt. Maar met WordPress 5.0 weten we het nog niet. Dat komt door één ding: De Gutenberg Editor. Jeroen legt uit waarom.

De grootste verandering die WordPress 5.0 met zich medebrengt, is de nieuwe editor. Gutenberg Editor verandert namelijk de manier waarop je je content in je website kunt aanpassen. Het heeft impact op page builders en maatwerk WordPress-websites, die bijvoorbeeld met behulp van Advanced Custom Fields (ACF) zijn gemaakt.

Maar voordat we Gutenberg verder uitleggen: WordPress 5.0 brengt meer met zich mee.

WordPress 5.0: de veranderingen

Het gaat bij WordPress 5.0 niet echt om een nieuwe versie, maar WordPress wijzigt de strategie. Bij de start van WordPress 5.0 verandert de wijze waarop het platform met nieuwe releases om gaat.

Normaal gesproken was het zo dat je minimaal twee major WordPress-releases per jaar kreeg en een aantal mini-updates tussendoor. Daar komt straks verandering is. Het WordPress core development team stapt nu af van vooraf bepaalde deadlines. Meer focus op de inhoud dus.

Een aantal andere belangrijke wijzigingen:

  • De nieuwe page builder van WordPress heet Gutenberg. Het WordPress CMS heeft het grootste marktaandeel, maar voelt de hete adem van gehoste websitebouwers als Wix of Squarespace in de nek. Gutenberg moet het antwoord hierop zijn.
  • De WordPress Rest API wordt verbeterd. Rest API zorgt er voor  dat WordPress als zogeheten headless CMS kan worden gebruikt. Je kunt bijvoorbeeld een React applicatie of iOS App bouwen, met WordPress als backend. Dat kan al een tijdje, maar de Rest API wordt nu nog verder verbeterd. Leuk weetje, Gutenberg is ook gebouwd met React.
  • Er komt een nieuw basis template: Twenty Nineteen.

Eigen page builder

Gutenberg vervangt de standaard WordPress WYSIWYG (What You See Is What You Get) editor, voor een eigen page builder. In sommige van onze websites wordt de standaard editor al vervangen voor een page builder, zoals de Fusion Builder of die van WPBakery.

In alle websites die Wilje na januari 2018 heeft gemaakt, maken we echter gebruik van maatwerk templates.

Optimale website

Voor beide soorten websites geldt dat Gutenberg impact heeft op de manier waarop deze websites werken. Alle plugins die iets doen met het wijzigen van de content op je website, zullen moeten worden aangepast.

Op de achtergrond zijn wij de afgelopen periode flink aan het testen geweest. We willen niet achter de feiten aanlopen én we willen er voor zorgen dat jouw website optimaal blijft werken. Veel andere plugin bouwers hebben hun plugins al klaar gemaakt, zoals de eerder genoemde Fusion Builder.

En nu?

We gaan beoordelen of we jouw website moeten klaarmaken voor Gutenberg. Maar in de tussentijd dan? Wat moet ik doen als mijn website nog niet klaar is? Er is geen reden tot paniek. We zetten Gutenberg eerst gewoon uit. Dan blijft je website gewoon werken zoals je gewend bent.


Geschreven door:

Jeroen Mulder

Jeroen kookt, hackt en beklimt bergen.