Er was ooit een revolutionair moment op het internet, want elke website –groot of klein- kon een contactformulier installeren. Contactdrempels werden verleden tijd en consumenten en bedrijven, bedrijven en bedrijven, iedereen had contact. Maar anno 2018 is het tijd om voorgoed afscheid te nemen van het contactformulier. Waarom? Nou, hierom: niemand gebruikt het nog.

Een contactformulier heeft 1 belangrijke functie, je raadt het al: om contact op te nemen. Maar hoe vaak vul jij nog het contactformulier op een website in? Of nog belangrijker: hoe vaak ontvang jij nog een e-mail vanuit het contactformulier op je website? In de praktijk wordt het contactformulier amper nog gebruikt.

Contactdrempel

Elke website heeft nog een contactformulier, want dat is vaak het hoofddoel van een website: neem contact met ons op. Maar waar vroeger de drempel werd verlaagd, lijkt het contactformulier nu juist weer de drempel te verhogen. Met daarin 3 belangrijke redenen:

  • Het is onpersoonlijk
  • Er zijn betere alternatieven, zoals direct mailcontact, Whatsapp en chat
  • Het bezorgt spam in je mailbox

Contactformulieren

Het eerste contact verliep vaak via het formulier op jouw website. De transitiefase waarin wij mensen zaten, liep synchroon aan de angst voor het onbekende. Ik ken de mensen achter dit bedrijf niet, dus ik vul een contactformulier in. Ik begin de zin met u en dan bellen ze mij vast wel terug.

Maar nu hebben we vaak al het gevoel dat we iemand kennen, zodra we de website hebben bezocht. We schrijven tenslotte ook niet meer in de u-vorm. Het contact mag persoonlijker en dus bellen we direct het nummer of sturen we via Whatsapp een bericht. Persoonlijk contact, daar gaat het om.

En dan hebben we het nog niet eens over de lading spam die wél via zo’n formulier binnenstroomt.

Persoonlijk contact

Is het dan echt heel erg om een zo’n formulier op je website te hebben? Het ombouwen van de contactpagina is niet veel werk. Je kunt bijvoorbeeld een meer persoonlijke manier van contact aanbieden. Zoals we hierboven al zeiden, het contact mag menselijker. Schaf een zakelijk nummer aan voor Whatsapp of open een chatbox tijdens kantooruren.

Makkelijk en snel

Een andere manier voor het eerste contact loopt tegenwoordig ook vaak via socialmedia-kanalen. Denk aan Facebook en Instagram. Richt deze kanalen dus goed in en houd het bij. Komen er berichten binnen dan kun je er direct op reageren. Contact onderhouden anno vandaag is heel divers, dus de formulieren eruit, social media erin.


Geschreven door:

Laura de Bruijn

Laura schrijft, yogaat en drinkt haar koffie zwart. Momenteel zit ze in India.